Adem & ontspanningssessie

Ervaar je veel stress en onrust?
Kun je niet stoppen met piekeren?
Lukt het niet meer om echt te ontspannen?

We hebben allemaal wel te maken met stress en emotionele spanningen. Dat is op zich niet erg als je maar op tijd kunt ontladen.
Maar wanneer de spanning te lang aanhoudt kan de stress niet meer goed uit je systeem. Vaak ervaar je dit als een voortdurende onrust in je systeem, een overmatig piekeren en niet meer echt kunnen ontspannen of genieten van dingen. Zelfs (of juist) als je rust neemt, komt de onrust naar boven.
Hoe meer spanning je ervaart, hoe meer je in je hoofd gaat zitten en hoe verder je van je eigen gevoel af gaat. Met je hoofd (denken) probeer je controle te houden over je emoties.
Wanneer je niet meer echt kunt ontspannen raakt je systeem uit balans en uiteindelijk uitgeput.

Hoe werkt een adem en ontspanningssessie?

In een adem en ontspanningssessie beginnen we altijd met een korte kennismaking waarin je aan kunt geven wat jij nodig hebt. De sessie is gebaseerd op: aarden, bewust ademen, ontspannen en voelen en bestaat uit:

 • op jou afgestemde oefeningen die je helpen om te aarden (goed je lijf te kunnen voelen)
 • het oefenen van verschillende ademtechnieken afgestemd op wat er nodig is
 • diepe ontspanning
 • voelen: het bewust toe (leren) laten van wat er in jezelf gebeurt

Aarden
met zachte bewegingen of oefeningen wordt je aandacht uit je hoofd en in je lijf gebracht. Dat wat je beweegt, strekt of aanspant kun je beter voelen. Energie kan weer beter doorstromen. Aarden, of in je lijf aanwezig zijn, brengt je direct in contact met jezelf en met wat jij nodig hebt, wat je lichaam van je vraagt. Een goede aarding is de basis voor stevigheid en vertrouwen in jezelf.

Ademhalen
Je ademhaling kun je zien als een schakel of verbinding tussen lichaam en geest. Door je adem bewust te maken en te verdiepen krijg je invloed op wat er in jezelf gebeurt. Ademoefeningen kunnen je helpen om:

 • je lichaamsbewustzijn te vergroten
 • dieper te ontspannen
 • in een beter contact met je eigen emoties en gevoelens te komen
 • negatieve emoties en stress te kunnen ontladen
 • rust en regie over jezelf te vinden in tijden van angst en paniek
 • je eigen stemming te kunnen beïnvloeden
 • energieblokkades te doorbreken

Je adem is een prachtig instrument wat altijd voor jou beschikbaar is. Ademen is leven, het is je belangrijkste bron van energie. Je adem is bovendien verbonden met alle processen in jezelf, zoals je spijsvertering, zenuwstelsel, emoties en zelfs gedachten. Door dieper en bewuster te gaan ademen geef je jezelf ruimte, frisse lucht en positieve energie!

Voelen
Alleen maar voelen, aanwezig zijn in je lijf: dat lijkt eenvoudig maar is het niet. Vaak zijn we zo gewend om met onze aandacht in ons hoofd te zitten dat het ons voelen overschreeuwt. Daarbij zit op ons gevoel vaak veel oordeel (denken).
In de sessie word je uitgenodigd om je gevoel alle aandacht en ruimte te geven. Niet meer wegstoppen of wegdenken, maar ervaren en toelaten wat er vanbinnen gebeurt. Zo kan vastzittende energie (emotionele spanning) zonder oordeel en zonder verhaal loskomen. Door te ademen, te ontspannen en met aandacht je lichaam te gaan voelen, kan spanning vanzelf oplossen en ontstaat er weer rust vanbinnen.

Ontspannen
Je lichaam reageert altijd direct op wat je meemaakt. Zo kunnen je schouders, buik of rug bv flink verkrampen door stress of emotionele spanning. Soms heb je pas achteraf door hoeveel spanning je onbewust met je meedraagt.
Na een adem & ontspanningssessie ervaar je vaak een diepe ontspanning in je lijf. De oefeningen zorgen ervoor dat je lijf kan ontkrampen.
Niets is zo helend en opladend voor je lijf als een diepe ontspanning.

De ontspanning die ontstaat na een ademsessie kan je ook helpen om in een andere (diepere) laag van bewustzijn te kunnen komen. Waarin je ook mentaal meer rust kunt gaan ervaren.
Dit noemen we ook wel het zijns-bewustzijn. Je aandacht is dan niet meer gevangen in allerlei gedachtes, maar is open en ruim. Je neemt puur waar wat er vanbinnen gebeurt, je laat gedachtes en gevoelens komen en gaan zonder er iets mee te moeten doen. Vanuit het zijns-bewustzijn ontstaat er ruimte tussen jou en je gedachten. Je komt los van de identificatie met je gedachten. Dit geeft niet alleen mentale rust en maar brengt je ook in een dieper contact met jezelf, met wie je werkelijk bent en wat jij wilt in je leven.

Voor wie?

Een adem en ontspanningssessie sessie kan voor iedereen wat betekenen die behoefte heeft aan een moment voor zichzelf om diep te kunnen ontspannen en op te kunnen laden.
Het kan in het bijzonder helpen:

 • als je veel last hebt van piekeren en malende gedachtes, maar niet loskomt uit je hoofd
 • als het niet meer lukt om echt te ontspannen
 • als je slaap problemen hebt
 • als je met emoties kampt, zoals boosheid of verdriet en het lastig vindt om hier mee om te gaan
 • als je last hebt van (sociale) angst, stress, paniekaanvallen
 • als je kampt met spanningsklachten zoals buikpijn, hoofdpijn of verkrampte spieren
 • als je niet goed meer bij je eigen gevoelens kunt komen en je geleefd voelt door je omgeving
 • je al langere tijd lusteloos voelt en nergens meer zin in hebt
 • als je het gevoel hebt jezelf in alle drukte een beetje te zijn kwijtgeraakt
 • als je lichaam steeds kouwelijk en verkrampt aanvoelt

 

Praktisch
Een adem & ontspanningssessie vindt plaats in de studio van Yoga aan de Kade
Kosten: 65,- euro (1,5 uur)