HSP begeleiding

Hoog sensitief zijn in een drukke, veel eisende en op ratio gerichte maatschappij, valt niet altijd mee.
Overprikkeling, vermoeidheid en overmatig piekeren liggen op de loer. Het is goed om te weten wat deze aangeboren eigenschap precies inhoudt en wat je nodig hebt om het als je kwaliteit te kunnen gaan ervaren, ipv als je last. Ik help je graag op je pad.

Waar sta jij?

Misschien sta je in het begin van een proces van herkennen en accepteren, of twijfel je of je hoog sensitief bent.
Of je hebt al heel wat stappen gezet om goed met je gevoeligheid om te kunnen gaan maar loopt toch nog vast in bepaalde dingen.
Met een telefonisch intake gesprek kunnen we kijken waar je staat en wat waar je graag hulp bij wilt.
Daarna kunnen we een afspraak maken voor een coachsessie.
Naast gesprekken werk ik ook met adem- en ontspanningssessie, deze kunnen ondersteunend werken omdat je als HSP vaak veel te maken hebt met stress, piekeren en slecht geaard zijn. Het helpt je om je lijf te ontkrampen, en in een beter contact met jezelf te komen.
Lees meer over adem- en ontspanningssessies

Wat is hoog sensitiviteit?

Hoog sensitiviteit is een aangeboren eigenschap waarbij zenuwstelsel en hersenen gevoeliger zijn voor indrukken en waarbij signalen en details meer dan gemiddeld opgemerkt worden. Geluiden, ervaringen, sferen, energie van anderen, visuele prikkels, emoties, alles komt heftiger binnen en wordt op een diepgaand niveau verwerkt. De kern van HSP zijn betekent dat je het vermogen hebt om diep geraakt te worden. Dit is een prachtige kwaliteit maar is ook erg kwetsbaar en vraagt om zorg en aanpassing in je leven, zodat het niet je last maar je kracht kan zijn.

Als HSP (hoog sensitief persoon) heb je een aangeboren opmerkingsvermogen, voel je goed aan wat anderen nodig hebben, ben je gevoelig voor sferen en energieën, bezit je vaak over een groot empathisch vermogen en creatief talent. Maar als je niet genoeg de tijd neemt om bij te komen en prikkels te verwerken, kun je gauw uit balans raken en het gevoel krijgen dat de wereld je overweldigd of dat je zelf tekort schiet.

Zo’n 15- 20% van de bevolking is hoog sensitief. Veel HSP-ers weten dit echter niet van zichzelf (en geven zichzelf ook liever geen label),
maar kampen wel al jaren met klachten die ze maar moeilijk kunnen plaatsen zoals: (sociale) angsten en stress, een negatief zelfbeeld (het gevoel anders te zijn en niet begrepen te worden), vermoeidheid, chronische overprikkeling en stemmingswisselingen.

Wanneer je je gevoeligheid nog niet goed beheerst kun je te maken hebben met:

  • je voelt je anders dan anderen en bent hier onzeker over
  • je hebt vaak het idee dat je tekort schiet, dat je het niet goed genoeg doet
  • je bent snel vermoeid, geïrriteerd of overprikkeld
  • je hebt vaak het gevoel dat de wereld je overweldigd, dat het je allemaal teveel is
  • je hebt moeite met passend werk te vinden waar je echt blij van wordt
  • je hebt vaak last van sociale angsten, stress, vage klachten zoals druk op de borst, buikpijn en hoofdpijn
  • je vindt het lastig om je grenzen aan te geven, je past je teveel aan
  • je piekert veel en voelt je vaak ‘vast zitten in je hoofd’
  • je kunt erg emotioneel zijn en je lange tijd ergens rot over voelen

Je gevoeligheid beheersen betekent (juist) niet dat je deze leert wegstoppen of controleren, maar dat je een stevige basis in jezelf gaat ontwikkelen om met je gevoeligheid om te kunnen gaan. Gevoelig zijn betekent open zijn en geraakt kunnen worden. Wanneer je basis niet stevig is word je teveel ‘geleefd’ door de buitenwereld en dit maakt je heel kwetsbaar. Het betekent dat vervelende ervaringen, teleurstellingen of negatieve mensen (energieën)  je makkelijk uit balans kunnen brengen of je stemming kunnen beïnvloeden. Wanneer je een stevige basis in jezelf hebt en goed geaard bent (in je eigen lichaam en gevoel verankerd) heeft de buitenwereld veel minder invloed op je. Je bent dan nog steeds sensitief maar hebt regie over jezelf en je gevoelens.

Belangrijke stappen in dit proces zijn:

  • rust en ruimte creëren
  • bewustwording
  • gronding
  • acceptatie
  • zelfonderzoek
  • leren omgaan met energieën, prikkels, emoties
  • loslaten wat niet meer bij je past

Coaching:
Vaak komt er een punt in je leven dat je niet meer om je gevoeligheid heen kan. Aanleiding kan een crisis, ziekte of burn-out zijn. Of een jarenlang geworstel met jezelf.
Er kan schaamte, afkeuring of ontkenning op je gevoeligheid liggen. En het kan een heel proces zijn om echt voor jezelf te gaan kiezen en je HSP zijn serieus te nemen. Vaak vraagt het om aanpassingen in je leven.
Het kan ook een opluchting zijn om te weten wat er aan de hand is en jezelf en je leven vanuit een nieuw perspectief te gaan bezien.
Sensitief zijn is een kracht, een prachtige en waardevolle eigenschap. Het vraagt alleen wel om een juiste verankering in jezelf en omgaan met jezelf.
In de coaching kijken we samen waar je staat en wat je nodig hebt en hoe je met kleine stappen dichterbij jezelf kunt komen.

Tarieven:

  • intake gesprek: gratis
  • coachsessie 1,5 uur: 65 euro
  • wandelcoachsessie 2 uur: 80 euro